Gerealiseerde projecten

Sinterklaascadeaus en chocoladeletters

Eind november ontvingen wij een projectaanvraag van Facilicom-collega Yvonne. Via haar dochter, die docent is op een middelbare school, hoorde zij over Stichting Sintvoorieder1. Deze stichting heeft als motto dat ieder kind – rijk of arm - een Sinterklaascadeau moet krijgen. Dit initiatief sprak haar zo aan, dat zij vanuit haar ambassadeursrol direct de link met de Facilicom Foundation heeft gelegd.

De middelbare school waar de dochter van Yvonne werkt is een initiatief gestart om chocoladeletters in te zamelen voor de stichting. Ook de Facilicom Foundation heeft een mooie bijdrage gedaan. Hiermee heeft Stichting Sintvoorieder1 cadeaus en chocoladeletters kunnen kopen voor kinderen die, omdat zij opgroeien in verborgen armoede, normaal gesproken geen Sinterklaascadeautje krijgen.

Gloednieuw terras

Rijn en Vliet, een woonzorgcentrum in Leiden, had een voortuin die wel een opknapbeurt kon gebruiken. De ouderen konden niet goed zitten en het zag er niet uitnodigend uit. Collega’s Erwin en Thomas hebben een projectaanvraag gedaan bij de Foundation en zo konden zij een gezelligere voortuin met nieuwe parasols, tafels en stoelen realiseren. Ook is er een ijskar aangeschaft zodat de ouderen tijdens de warme dagen kunnen genieten van een lekker ijsje! 

Chronisch zieke kinderen dagje uit dankzij donaties medewerkers Facilicom

Medewerkers van Facilicom Group konden ervoor kiezen om hun kerstgeschenk om te zetten in een schenking aan de Facilicom Group Foundation. 28 medewerkers van Facilicom in Nederland en België hebben hiervoor gekozen! Hier hebben zij afgelopen vrijdag een aantal kinderen dolgelukkig mee gemaakt. De Foundation had het geld geschonken aan een dagje naar Blijdorp dat Stichting Kruimeltje organiseerde voor ernstig zieke kinderen. 41 kinderen hebben genoten van het bezoek aan de dierentuin en een heerlijke lunch.

Wil je meer weten over de bijdragen van Facilicom Group Foundation aan Stichting Kruimeltje? Lees het hier

De kers op de taart

Toen Jannie Kavelaar (servicedesk medewerkster bij Incluzio) hoorde over de doelstelling van de Facilicom Foundation, dacht ze al snel aan Dorpsontmoeting Stichting Durnééve in Meijel, het dorp waar haar ouders gewoond hebben en waar haar zussen nog steeds wonen. De stichting biedt een ontmoetingsplek waar mensen, die behoefte hebben aan gezelschap, terechtkunnen voor een fijne en gezellige dagbesteding en draait grotendeels op vrijwilligers.

Jannie heeft bij de Facilicom Foundation een aanvraag gedaan voor een professionele oven. “Die oven kunnen ze gebruiken voor leuke activiteiten zoals het Bakcafé, waarbij de mensen onder begeleiding van een banketbakker leren bakken.” vertelt Jannie. “Het werd goedgekeurd! Ik was ontzettend blij en heb meteen naar de stichting gebeld met het goede nieuws.” Inmiddels is de oven in gebruik genomen en Jannie is natuurlijk gaan genieten van een lekker stuk taart.

Speelnatuur van OERRR

Op woensdag 10 april is onder leiding van de Speeltuinbende op Oud Groevenbeek de speelnatuur van OERRR geopend. Leerlingen van een reguliere school en een Mytylschool hebben het openingslint gezamenlijk doorgeknipt. De kinderen werden vervolgens verdeeld in groepjes, met in ieder groepje kinderen van beide scholen. Er werd volop samen gespeeld waardoor ook de kinderen in een rolstoel konden helpen met het bouwen van een echte takkenhut. De reguliere schoolkinderen hebben met een blinddoek op getest hoe het is om te spelen als je niets kunt zien.

Foundation helpt moestuin in Overschie

‘Overvloed in Overschie’, heet het initiatief in de Rotterdamse deelgemeente om samen voedsel te verbouwen. Het is een gezamenlijke moestuin waarin meerdere doelstellingen samenkomen: gezondheid, beweging, eten, participatie, educatie en duurzaamheid. Een mooi project waarvoor Miriam Garrido, medewerkster WMO Radar, een aanvraag heeft ingediend bij de Facilicom Foundation.

Net als in veel andere wijken in de stad kent ook Overschie een grote diversiteit aan culturen. Door samen te tuinieren, leren de verschillende culturen meer van elkaar. De tuin is ook een veilige ruimte waar iedereen de kans krijgt om zichzelf te ontplooien en zijn of haar talenten te ontwikkelen. Bewoners die mee-tuinieren zijn bovendien flink in beweging, zodat het project ook nog eens bijdraagt aan de gezondheid. Facilicom wil graag meehelpen om van Overvloed in Overschie een nog groter succes te maken. Vanuit de Foundation is er een bijdrage gegeven die goed is besteed: aan rozenbogen, planten, zaden, lavameel, tuingereedschap, een tuiniercursus en nog veel meer.

Stichting Taalkoppels Gouda

Facilicom Foundation sponsort alfabetiseringsproject van Stichting Taalkoppels Gouda

Op 26 november 2018 heeft het bestuur van de Stichting Taalkoppels Gouda een subsidie van €1.000,- van Facilicom Foundation ontvangen voor het alfabetiseringsproject dat de stichting ten behoeve van inburgeraars in Gouda en omgeving zal uitvoeren.

"Wij zijn heel blij met deze bijdrage. Hiermee kunnen we een aantal mensen hopelijk een betere toekomst in ons land bieden door ze de beginselen van onze taal te leren en ze zo te laten integreren in onze samenleving," aldus Henk Revoort, voorzitter Stichting Taalkoppels Gouda. 

Kerstdiner voor Senioren Collectief Haaglanden

Kerstdiner bij Senioren Collectief Haaglanden

Op 18 december organiseerde Senioren Collectief Haaglanden een kerstdiner voor 45 bewoners van de Florence flat. Zara Kacharmanova van Axxicom Thuishulp heeft zich tijdens het kerstdiner ingezet als vrijwilliger. "Het aantal aanwezige gasten was uiteindelijk hoger dan verwacht, maar de vrijwillgers hebben hard gewerkt om er voor iedereen een hele mooie avond van te maken. Ik heb zelf een driegangen maaltijd gekookt en een aantal feestelijke voorafjes voorbereid. De gasten waren erg tevreden en hebben genoten van deze avond" aldus een trotse Zara. 

Ouderen eten samen met schoolkinderen

In Westerbroek hebben een aantal dames het project 'Samen (w)eten we het beter' opgestart, schoolkinderen en ouderen eten dan gezellig samen. Linda Bodewes van Trigion heeft voor dit project een aanvraag bij de Foundation gedaan. ‘Hiervan konden ze een koelkast, warmhoudbakken en eten kopen. Ik zie elke keer dat de ouderen maar ook de schoolkinderen het geweldig vinden om met elkaar te eten. De ouderen komen uit hun isolement en de kinderen praten graag met de ouderen,’ aldus een enthousiaste Linda. 

Voor Vitalismaatje Mirjam is the sky the limit

Eén keer in de twee weken is Mirjam Potjer niet dertien-hoog te vinden op de afdeling communicatie waar ze werkt. Dan trekt ze eropuit met Riwesh (10). Die woensdagmiddagen is Mirjam ‘Vitalismaatje’. Stichting Vitalis koppelt enthousiaste volwassenen aan kinderen in kwetsbare posities. Kinderen die de kans lopen om in de problemen te raken, en daardoor al snel in het circuit van de professionele jeugdzorg terecht zouden kunnen komen.

'lk ben gek op kinderen. En het is heel leuk om te doen. Het vergroot zijn wereld, maar ook de mijne. Je gaat dingen weer door de ogen van een kind zien', zegt Mirjam. Met ‘haar’ Riwesh ondernam ze al diverse activiteiten. 'Hij is gek op dansen, dus dat doen we veel. We zijn wezen kajakken, bodyboarden en suppen, we zijn naar het Museum voor Communicatie in Den Haag geweest en hij is hier op het kantoor geweest.’

Dat laatste had een bijzondere reden. Riwesh mocht als eerste een vlieger in ontvangst nemen. De Facilicom Foundation heeft 100 van die vliegers gesponsord zodat nieuwe maatjes bij Vitalis meteen een ‘vliegende start’ krijgen.

Super COOL

Op 3 november heeft Super COOL in Almere een sportdag georganiseerd onder het mom van ‘samen sporten’. Super COOL is een sportproject voor deelnemers met een verstandelijke beperking, die samen met maatjes willen sporten of één van de sporten eerst willen uitproberen. De Facilicom Foundation ondersteunt Super COOL in het bereiken van haar doelen, zowel financieel als met inzet van vrijwilligers.

Zo heeft onder andere onze Facilicom-collega Nancy Houtman tijdens de sportdag niet alleen als vrijwilligster geholpen (en gesport), maar ook een vlog gemaakt van het evenement. Bekijk de vlog hier.

Woonkamerfeestje bij Stichting Daelzicht

Op zaterdag 4 augustus was het een vrolijke boel in de woonkamer van Savelberg Koningslust. De cliënten hadden alles leuk versierd en buiten werd de barbecue aangestoken.

‘Veel cliënten zijn eenzaam, omdat ze geen familie meer hebben of familie niet vaak aanwezig kan zijn. Voor hen was het fijn als er iets wordt georganiseerd waar zij ook zonder familie aan deel kunnen nemen. Het deed me goed deze mensen te zien lachen, smullen, zingen en genieten van de muziek. We kunnen terugkijken op een geslaagd feestje,’ aldus Heidy Driessen van GomZorg.

Domaine des Dames voor Stichting Hulphond

Zaterdag 21 april 2018 organiseerde de Lionsclub Domaine des Dames een lifestyle springmarket om geld in te zamelen voor Stichting Hulphond. Facilicom Foundation heeft € 500,- bijgedragen aan deze markt die plaatsvond in het streekmuseum van Krimpen a/d IJssel.

Myra Rijnberg van Gom vertelt: “Het is enorm veel werk geweest om het evenement te organiseren, maar het resultaat was geweldig. Mede door de gift van Facilicom hebben we er een mooi evenement van kunnen maken en hebben we veel geld verdiend waar we de Stichting Hulphond en andere goede doelen blij mee hebben kunnen maken.”